Ouders


Trots als een pauw, mijn kind gaat wedstrijd judo doen. Niet meer staan te kouwkleumen op een winderig voetbalveldje in een dorpje ver weg. Nee, in een sporthal, gezellig met andere judo ouders.

Judo is een sport gericht op respect en leren. Respect voor elkaar, de scheidsrechter, de coach de mat en van elkaar blijven leren..

Dit wordt ook van de ouders/begeleiders verwacht. Natuurlijk is het altijd weer spannend om je kind op de mat te zien staan en soms zelfs een beetje eng in het begin. En de verleiding om je kind te "coachen" vanaf de tribune is heel groot.

Maar dit kan bij een judoka vaak averechts werken. De judoka wordt eenmaal in de sporthal begeleid als eerste door de coach. Daarnaast is tijdens een wedstrijd de scheidrechter ervan en daarbuiten is een hele organisatie erop gericht om je kind veilig en leuk te laten sporten.

De coach leidt een kind door de wedstrijd heen en probeert tijdens de wedstrijd het kind waar mogeelijk nog wat bij te sturen. Als je als ouder langs de kant, of van de tribune ook nog aanwijzingen gaat schreeuwen dan verliest het kind de concentratie en daardoor hoogst waarschijnlijk zeker de wedstrijd.

Maar je wilt het beste voor je kind, wat kan je dan wel als ouder/begeleider doen? Het begint en eindigt altijd met positieve feedback geven. Als eerste moet het kind leren verliezen en leren winnen. Dat gaat in het begin vaak samen met tranen. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat het kind moet leren omgaan met de teleurstelling.

In het echte leven, juist als ze ouder gaan worden, is dit een les die heel veel waarde heeft. Het maakt ze weerbaarder en mentaal sterker. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld beter omgaan als ze gepest worden op school en door het respect en discipline in de judo is de kans heel groot dat ze zelf geen pester gaan worden. Judo is in feite een kanjertraining.

Door positieve feedback draag je bij aan die levensles, aan die kanjertraining. Stimuleer vooral om door te gaan, meer wedstrijdjes te gaan doen en waardeer dat wat ze al gedaan hebben. In het begin is meeedoen al veel belangrijker dan winnen.

Natuurlijk maken de kinderen in het begin fouten op de mat, dat hoort er allemaal bij. Geef geen waardeoordeel maar stel de open vragen. "Vertel eens hoe het gegaan is vandaag?" of "Hoe vond je het zelf gaan?". Ook coaches en scheidsrechters maken fouten, ga dan niet lopen schreeuwen of protesteren maar bespreek het naderhand met de coach en vraag vooral wat en/of er fout is gegaan. Vaak is het iets wat je als ouder gewoon niet weet en hoort het bij de judo.

Dit alles zorgt ervoor dat je kind, de wedstrijd judoka in de dop, plezier blijft houden in de judo als sport. Dat je als ouder kan glimmen van trots wanneer die beker en medaille wel een keertje komt. En dat jij er ook een belangrijke bijdrage hebt geleverd.

Tenslotte, judo als sport is iets wat je gezamenlijk moet doen. De sporter, het Sport Instituut, de ouders en ook de Stichting Topsport. Iedereen draagt bij aan het plezier en de prestatie van de sporter. 
Terug naar boven