Judo

 
Judo vindt zijn oorsprong in Japan. Een land waar discipline en respect hoog in het vaandel staan. Mede om die reden heeft judo een sterk opvoedkundig karakter. Bij het jeugdjudo wordt er gestart met de basis.  Spelenderwijs worden technieken aangeleerd tijdens wedstrijdjes (randorie) waarbij ook wordt uitgelegd dat je de ander geen pijn mag doen. Valtechnieken en het maken van judorollen, het leren van werptechnieken (zoals been- en heupworpen) en het leren van grondtechnieken (zoals houdgrepen, en op oudere leeftijd armklemmen en verwurgingen). Maar de judosport is vooral:
  • zorgt voor respect en discipline;
  • geeft zelfvertrouwen;
  • neemt verlegenheid weg;
  • levert kracht, snelheid en behendigheid;
  • verbetert de coördinatie;
  • biedt sociaal contact.
Jeugdjudo wordt in Nederland op grote school beoefend. Bij het Sport Instituut Tom van der Kolk werken gediplomeerde leerkrachten die op het hoogste niveau zijn gekwalificeerd. De judoleerkrachten werken allemaal aan hetzelfde structurele judo opleidingsplan waarbij onderling veel overleg wordt gepleegd in een Technische Staf. Daarnaast wordt er officieel samengewerkt met de Judo Bond Nederland.

Bij judo is een graduatiesysteem van toepassing. Na het aanleren van een bepaalde hoeveelheid technieken bestaat de mogelijkheid om op te gaan voor een hogere judoband. (volgorde banden: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart). Ook wordt er gewerkt met een motivatiesysteem in vorm van gekleurde slippen op de judoband.

Op deze site kun je (bijna) alle praktsiche zaken vinden over Judo zoals beoefend binnen het Sport Instituut. Maar er is natuurlijk heel veel online beschikbaar. Hieronder een paar handige linkjes, klik op het logo om naar de site toe te gaan.
 
  De link van Judo Sportpedia met video's.

 De Wikipedia Judopagina.

 

 De site van de Judo Bond Nederland (JBN).

 

 De site van de Europese Judo Unie (EJU).
 
 De site van de Internationale Judo Federatie (IJF).

 

  De site van het Kodokan Judo Institute

 

 De site van Ippon TV voor alle internationale wedstrijden.

 

 De site van de JBN, District Noord-Holland.
 
 De site voor kanjertrainingen.
  Het anti-pest portaal.
 
 Het initiatief om judo naar de scholen te brengen.

  Site van de Nederlandse doping autoriteit.

  De site van de Nederlands Olympisch Comité en Sport Federatie.
 
Terug naar boven